Ciasto zakochanych czyli babka marysia w walentynkowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Mieszamy do połączenia. Margarynę przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzącą wlewamy do ciasta i miksujemy do połączenia składników.
2.Odmierzamy ok 1/3 ciasta i dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy. Wylewamy na małą natłuszczoną foremkę i pieczemy ok 25 min. Studzimy i wykrawamy z czerwonego ciasta serduszka.
3.Foremkę do keksówki natłuszczamy, osypujemy bułką tartą i wylewamy na dno ok 1/3 pozostałego ciasta. Układamy serduszka koło siebie w rzędzie i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy do suchego patyczka ok 35 -40 min w 180 st. Studzimy.
4.Przygotowujemy polewę: Zagotowujemy margarynę z cukrem, śmietaną i kakao. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy, ściągamy z ognia i mieszamy, aż będzie gładka i błyszcząca. Gdy nieco zgęstnieje polewamy babkę i ozdabiamy cukrowymi serduszkami. Smacznego!
Komentarze