Ciasto zakochanych czyli babka Marysia w walentynkowej odsłonie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W takim wydaniu tej babki jeszcze nie jedliście!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    130 g mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    65 g mąki ziemniaczanej
    czerwony barwnik spożywczy
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Polewa:
    1/4 kostki margaryny
    2,5 łyżki kakao
    2,5 łyżki śmietany
    2,5 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny
    posypka cukrowe serduszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Ciasto zakochanych czyli babka marysia w walentynkowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Mieszamy do połączenia. Margarynę przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzącą wlewamy do ciasta i miksujemy do połączenia składników.
  • 2. Odmierzamy ok 1/3 ciasta i dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy. Wylewamy na małą natłuszczoną foremkę i pieczemy ok 25 min. Studzimy i wykrawamy z czerwonego ciasta serduszka.
  • 3. Foremkę do keksówki natłuszczamy, osypujemy bułką tartą i wylewamy na dno ok 1/3 pozostałego ciasta. Układamy serduszka koło siebie w rzędzie i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy do suchego patyczka ok 35 -40 min w 180 st. Studzimy.
  • 4. Przygotowujemy polewę: Zagotowujemy margarynę z cukrem, śmietaną i kakao. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy, ściągamy z ognia i mieszamy, aż będzie gładka i błyszcząca. Gdy nieco zgęstnieje polewamy babkę i ozdabiamy cukrowymi serduszkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować