MASA JOGURTOWA:
1 litr jogurtu naturalnego
300 g wydrylowanych wiśni (mogą to być np. wydrylowane wiśnie z soku w słoiku)
3/4szkl. cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie bitej śmietany w proszku "śnieżka"
cukier wanilinowy
Ciasto z wiśniową masą jogurtową i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka, ubić. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę (25x35 ) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp. 160-180 stopni.
2.MASA JOGURTOWA:
Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Owoce pokroić w drobne kawałeczki lub zmiksować-dodać do jogurtu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić 3/4szkl. wrzątku. Przestygniętą dodać do masy jogurtowej. Śmietanę "Śnieżkę" ubić wg przepisu na opakowaniu i wymieszać z tężejącym jogurtem.
3.BITA ŚMIETANA:
Żelatynę rozpuścić w 1/2szkl. wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę.
1. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa płaty.
2. Na jeden płat ciasta wyłożyć lekko tężejącą masę z jogurtu.
3. Przykryć drugim płatem biszkopta
4. Rozsmarować bitą śmietanę.
( Do dekoracji można wykorzystać pół tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczonej w "kąpieli wodnej" z 3 łyżkami wody.)
Porady
Zamiast wiśni można dodać inne owoce do których mamy dostęp.
Komentarze