Ciasto z truskawkami bez miksera

4.47 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Expresowe idealne ciasto w sezonie truskawkowym do przygotowania bez użycia miksera.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki typ 405
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka
    230 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    250 g truskawek
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (164 ocen)

Ciasto z truskawkami bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia wszystko mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: jajka, jogurt oraz olej. Do szklanki dodajemy łyżkę soku z cytryny i sodę oczyszczoną i natychmiast przelewamy do masy. Całość mieszamy.
  • 2. Tortownicę o wymiarach 22 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką bądź wykładamy do pieczenia. Przelewamy ciasto. Obrane i umyte truskawki kroimy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta delikatnie wciskając w masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować