CIASTO Z SEREM. POLEWA CZEKOLADOWA SMAROWANA NA GORĄCE CIASTO.

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Uniwersalne ciasto, które może być z owocami, z serem, z makiem i jako sero-mak. Polewa czekoladowa jest smarowana na gorącym cieście, szybko zastyga, jest elastyczna, nie kruszy się i dobrze się kroi.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 5 jajek
    - 1 i 1/2 szklanki cukru
    - 1 szklanka oleju
    - 3 szklanki mąki
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy, lub aromat waniliowy
    - 2 łyżki kakao do posypania ciasta

    Ser :
    - 1/2 kg sera białego
    - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 4 jajka

    Polewa :
    - 1.2 szklanki cukru pudru
    - 1 i 1/2 łyżki kakao
    - 2 łyżki masła
    - kilka kropel aromatu cytrynowego
    - 2 łyżki wrzącej wody

    Ponad to : kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z serem. polewa czekoladowa smarowana na gorące ciasto. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo: olej (cienkim strumyczkiem, lub po łyżce - żeby masa się nie ścięła), następnie po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
    Formę o wym. 34 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć ciasto do formy, równo rozsmarować i posypać po wierzchu kakao.
  • 2. Ser zmielić 2x. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie łyżką wmieszać w masę serową.
    Łyżeczką kłaść porcjami obok siebie masę serową na cieście.
    Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok 45-50 min w temp.180 stopni.
    Po wyjęciu ciasta, od razu na gorące rozsmarować polewę czekoladową
    i od razu posypać kokosem, bo polewa szybko tężeje.
  • 3. Składniki polewy utrzeć na jednolitą masę. Polewa po utarciu jest matowa, a po rozsmarowaniu na gorącą powierzchnię ciasta, uzyskuje połysk.

Porady

Przepis dostałam od koleżanki jako ciasto do owoców. Na ciasto po upieczeniu i ostudzeniu, można dać masę budyniową i polewę. Można do ciasta dać 2 łyżki kakao (wtedy trzeba odebrać 2 łyżki mąki). Można ciasto piec z owocami sezonowymi z owocami z kompotu, z serem, lub makiem i jeszcze stosując wiele innych kombinacji. Ciasto ponieważ jest z olejem, długo utrzymuje świeżość i nie rozmaka od soku owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Czekolada Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować