Ciasto z roladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROLADA;Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Kolejne czynności wykonać ręcznie bez użycia robota. Dodać żółtka, mąkę, proszek,delikatnie mieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w temp. 200 st. na złoty kolor ok. 25 min. Gorący biszkopt wyłożyć na na kuchenną serwetkę. Zwinąć razem w rulon. Kiedy ostygnie, delikatnie rozchylić wyjąć serwetkę, posmarować nutellą i zwinąć ponownie. Schłodzić w lodówce.
Rolada jest mała, grubość ciasta to ok 1 cm. Roladę pokroić w cienkie plastry, wyłożyć szklaną okrągłą miskę (kilka plastrów zostawić na spód).
MASA; galaretki rozpuścić w 500ml. wody. odstawić do stężenia.Kremówkę ubić z curem na sztywno dodać tężejącą galaretkę,dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie,wylać do miski przykryć odłożoną roladą i wstawić na noc do lodówki.Rano wyłożyć ciasto z miski na półmisek i polakierować glazurą i wstawić jeszcze na godzinę do lodówki.
GLAZURA;dżem+2łyżki wody rozpuścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia tak, aby była gładka, odstawić, aby zgęstniała. Do glazury można dodać kilka kropel cytryny będzie smaczniejsza.
Komentarze