Kruche ciasto w pysznym "związku kulinarnym" z rabarbarem, truskawkami i pianką budyniową. Pyszne ciacho do popołudniowej kawki. Przepis zmodyfikowany, zaczerpnięty z bloga "Mama i pomocnicy".
3 godz. 10 min
Składniki:
CIASTO :
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
250 g zimnej margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
PIANKA BUDYNIOWA :
5 białek
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
25 dag oczyszczonego rabarbaru
25 dag truskawek
1/4 szklanki cukru pudru do rabarbaru
1/4 szklanki cukru pudru do truskawek
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, następnie wrzucamy żółtka. Mieszamy delikatnie nożem, następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i siekamy przez chwilę. Teraz zagniatamy ciasto, tak by składniki się dobrze połączyły a ciasto było gładkie.
Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej w proporcjach 40 % i 60 %. Każde osobno owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny, tak by było twarde.
2.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Blaszkę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą . Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większy kawałek zamrożonego ciasta,delikatnie, równo je rozprowadzamy leciutko dociskając. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3.BUDYNIOWA PIANKA: Rabarbar dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki, wsypujemy cukier puder i mieszamy, aby wszystkie owoce obtoczyły się w nim. Tak samo postępujemy z truskawkami, myjemy, szypułkujemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zasypujemy cukrem i mieszamy.
Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, tak aby piana była dobrze ubita. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i miksujemy na średnic obrotach, na końcu wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników.
4.Na wystudzone wcześniej ciasto/ spód wlewamy budyniową piankę. Na nią wykładamy przygotowany rabarbar i truskawki (jeśli puściły sok należy go odlać ). Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze