Ciasto z rabarbarem, truskawkami i pianką budyniową

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Kruche ciasto w pysznym "związku kulinarnym" z rabarbarem, truskawkami i pianką budyniową. Pyszne ciacho do popołudniowej kawki. Przepis zmodyfikowany, zaczerpnięty z bloga "Mama i pomocnicy".

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO :
    2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    250 g zimnej margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru
    PIANKA BUDYNIOWA :
    5 białek
    1 szklanka cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki oleju
    25 dag oczyszczonego rabarbaru
    25 dag truskawek
    1/4 szklanki cukru pudru do rabarbaru
    1/4 szklanki cukru pudru do truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, następnie wrzucamy żółtka. Mieszamy delikatnie nożem, następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i siekamy przez chwilę. Teraz zagniatamy ciasto, tak by składniki się dobrze połączyły a ciasto było gładkie.
    Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej w proporcjach 40 % i 60 %. Każde osobno owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny, tak by było twarde.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
    Blaszkę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą . Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większy kawałek zamrożonego ciasta,delikatnie, równo je rozprowadzamy leciutko dociskając. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. BUDYNIOWA PIANKA: Rabarbar dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki, wsypujemy cukier puder i mieszamy, aby wszystkie owoce obtoczyły się w nim. Tak samo postępujemy z truskawkami, myjemy, szypułkujemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zasypujemy cukrem i mieszamy.
    Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, tak aby piana była dobrze ubita. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i miksujemy na średnic obrotach, na końcu wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników.
  • 4. Na wystudzone wcześniej ciasto/ spód wlewamy budyniową piankę. Na nią wykładamy przygotowany rabarbar i truskawki (jeśli puściły sok należy go odlać ). Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować