Ciasto z rabarbarem i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć pokrojony rabarbar; podgrzewać go przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok. Dodać cukier i gotować razem przez około 2 minuty.
2.W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Rozpuszczoną mąkę dodać do owoców i zagotować, odstawić z ognia. Wystudzić
3.z podanych składników zagnieść ciasto. Odkroić 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy u mnie 22cm. Można użyć większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. Spód ciasta nakłuwać widelcem. Podpiec przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160st.
4.Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier, na koniec dodać wiórki kokosowe.
5.Na wyłożyć rabarbarową masę. Na masę pianę z białek. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 minut w 160st
Komentarze