Ciasto z rabarbarem i kokosową bezą

4.5 (157 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne ciasto z rabarbarem i bezą kokosową

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    300 g maki
    1/2 szkl cukru
    150 g margaryny
    3 żółtka
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany (kwaśna 18%)

    beza:
    3 białka
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    4-5 łyżek wiórek kokosowych

    1 kg rabarbaru
    cukier do smaku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Beza

Ciasto z rabarbarem i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć pokrojony rabarbar; podgrzewać go przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok. Dodać cukier i gotować razem przez około 2 minuty.
  • 2. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Rozpuszczoną mąkę dodać do owoców i zagotować, odstawić z ognia. Wystudzić
  • 3. z podanych składników zagnieść ciasto. Odkroić 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy u mnie 22cm. Można użyć większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. Spód ciasta nakłuwać widelcem. Podpiec przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160st.
  • 4. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier, na koniec dodać wiórki kokosowe.
  • 5. Na wyłożyć rabarbarową masę. Na masę pianę z białek. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 minut w 160st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować