CIASTO Z RABARBAREM CZERWONĄ PORZECZKĄ I MAŚLANKĄ

5 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto z rabarbarem w roli głównej.Towarzyszy mu czerwona porzeczka.Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    7-8 łodyg rabarbaru
    250-300g czerwonej porzeczki
    kostka masła
    10 łyżek maślanki
    2 szklanki pszennej mąki
    5 jajek
    szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    parę kropli aromatu waniliowego
    cukier puder do posypania


Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Ciasto z rabarbarem czerwoną porzeczką i maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • 2. W mikserze zmiksowałam na białą masę,
    miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.
    Wkropiłam aromat waniliowy.
  • 3. Dodawałam jajka.
  • 4. Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując.
  • 5. Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia.
    Miksowałam, aż powstała puszysta masa.
  • masa ciasto 6. Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.

  • rabarbar 7. Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem.
  • porzeczki 8. Układałam go na cieście.Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę.

  • ciasto upieczone 9. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika
    i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • ciasto z rabarbarem i porzeczką 10. Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować