Ciasto z powidłami i sernikiem

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

bardzo winne i delikatnie ciasto, które można podać jako tort.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jaj
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    sernik na zimno- 1 opakowanie+ mleko

    1,5 litra powideł

    2 duże opakowania herbatników

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z powidłami i sernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę. Gotową masę wylewamy do formy o średnicy 25 cm i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Gdy biszkopt wystygnie, należy przekroić go na dwie części.

    Powidła miksujemy i odkładamy jedną szklankę powideł. Odłożone powidła podgrzewamy i dodajemy 4 truskawkowe galaretki, dokładnie mieszamy i gdy żelatyna się rozpuści dodajemy do garnka z zimnymi powidłami. W ten sposób masa szybciej zastygnie. Powidła odstawiamy do lodówki. W tym czasie do mleka wsypujemy zawartość opakowania sernika na zimno i miksujemy aż powstanie masa.

    Na jeden biszkopt wylewamy 1/2 powideł i układamy herbatniki. Następnie wykładamy masę serową i , herbatniki i ponownie powidła. Przykrywamy biszkoptem. . Ciasto wkładamy do lodówki na 2, 3 godziny.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować