Ciasto z musem jeżynowym i jogurtową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać. Dodać żółtka i cukier. Po chwili dodać olej, ocet, proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Ciasto przełożyć na blaszkę o wym 24x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. piec przez 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 170 st C.
Odstawić do ostygnięcia.
2.Masa jogurtowa:
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Jak już galaretka będzie tężeć - zmiksować ją z jogurtem. Jak już masa jogurtowa będzie tężeć to wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki tak żeby stężało.
3.Mus jeżynowy:
Jeżyny zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać do tego galaretki i wymieszać dobrze. Odstawić do ostygnięcia. Jak już będzie zimne i zacznie mus tężeć przelać go na biszkopt z masą jogurtową, wygładzić. Odstawić do stężenia.
Kroić na kwadratowe ciastka.
Komentarze