Ciasto z musem jeżynowym i jogurtową pianką

4.48 (143 ocen)

Efektowne ciasto - zachwyci wszystkich gości

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki octu
    2 łyżki kakao

    Masa jogurtowa:
    500 g jodurtu naturalnego
    3 galaretki - cytrynowe

    Mus jeżynowy:
    1/2 kg jeżyn
    3 galaretki o smaku owoców leśnych
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy Ciasto

Ciasto z musem jeżynowym i jogurtową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać. Dodać żółtka i cukier. Po chwili dodać olej, ocet, proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Ciasto przełożyć na blaszkę o wym 24x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. piec przez 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 170 st C.
    Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Masa jogurtowa:
    Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Jak już galaretka będzie tężeć - zmiksować ją z jogurtem. Jak już masa jogurtowa będzie tężeć to wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki tak żeby stężało.
  • 3. Mus jeżynowy:
    Jeżyny zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać do tego galaretki i wymieszać dobrze. Odstawić do ostygnięcia. Jak już będzie zimne i zacznie mus tężeć przelać go na biszkopt z masą jogurtową, wygładzić. Odstawić do stężenia.
    Kroić na kwadratowe ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować