Ciasto z musem jagodowym

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest sezonowe, ma intensywny jagodowy smak, na upalne dni jak znalazł bo z lodówki. W dodatku bardzo elegancko wygląda i zapewniam smakuje wyjątkowo. TO CIASTO ZOSTAŁO WYRÓŻNIONE W KONKURSIE INTERNETOWYM SIOSTRY ANASTAZJI:)))))))))

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:100 g masła, 6 jajek, 1 szklanki cukru, 1 szklanki mąki; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa jagodowo-jogurtowa: 1,5 kg gęstego jogurtu ( najlepiej greckiego), 1,5 szklanka cukru pudru,
    3 szklanki borówek ( jagód – nie amerykańskich bo dają za słaby kolor) i
    50 gram żelatyny.
    Mus jagodowy: 3 szklanki jagód (borówek), 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka soku jabłkowego i 4 łyżki żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Mus Musy

Ciasto z musem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka z cukrem ubić na puch, dodać mąkę z proszkiem i na końcu roztopione przestudzone masło. Upiec na prostokątnej blaszce.
  • 2. Masa: 2 szklanki jagód zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę zrobioną jak na opakowaniu.
    W misce wymieszać jogurt zresztą jagód, dodać zmiksowane jagody. Przełożyć na upieczone ciasto i dać do lodówki aż się siądzie.
  • 3. Mus: Jagody zmiksować z cukrem, dodać sok i rozpuszczoną żelatynę w minimalnej ilości wody. Wyłożyć na masę jagodową i do lodówki aż stężeje. Udekorować

Porady

Mus wlewany gdy masa jagodowa stężeje w lodówce. To ciasto można zrobić też z truskawkami, malinami, ostrężnicami. Gdy nie mamy czasu na pieczenie biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Jagody Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować