Placek jest bardzo prosty w wykonaniu, a masę robi się stosunkowo szybko. Przygotowanie ciasta jest łatwe i mało skomplikowane. Chętnie je piekę na niedzielę i święta.
Ciasto z masą z grysiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Szykujemy blaszkę polewając ją olejem i posypując bułką. Masę przelewamy na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200˚C przez 25 min.
2.Masa:
Przygotowujemy masę: Do gotującego się mleka wsypujemy grysik i cukry waniliowe. Dokładnie mieszamy aż zgęstnieje i odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy dalej mieszając.
3.Połączenie:
Po ostudzeniu placka przekrajamy go wzdłuż i dokładnie smarujemy dżemem, a następnie układamy na nim herbatniki.
¾ masy grysikowej wylewamy na herbatniki. Przykrywamy ja następną warstwą ciastek, które smarujemy cienką warstwą „krówki”. Całość przykrywamy drugą częścią placka i polewamy reszta masy grysikowej.
Wiórki kokosowe prażymy na patelni i posypujemy nimi wierzch ciasta.
Komentarze