Ciasto z masą kokosową

4.49 (191 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne ciasto kokosowe, rozpływa się w ustach

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    2 jajka
    2 żółtka
    po 3\4 szklanki cukru i mąki
    1,5 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA
    20dag wiórków kokosowych
    2 szklanki mleka
    pół kostki masła
    2 łyżki cukru pudru
    2 białka
    opakowanie galaretki owocowej
    2 paczki herbatników
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Desery

Ciasto z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kokosowe 1. Ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dobrze wymieszać z żółtkami, mąką,proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć ciasto do średniej wielkości formy, (21-30) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  • 2. Piec w gorącym piekarniku około 20 min. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawić, by wystygła i lekko stężała. Wiórki gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać zimną masę kokosową oraz pianę ubitą z białek. Dobrze wymieszać.
  • 3. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać, odstawić je w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie, przykryć ją krzepnącą galaretką. Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować przestudzoną polewą. Wstawić ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować