Ciasto z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dobrze wymieszać z żółtkami, mąką,proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć ciasto do średniej wielkości formy, (21-30) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
2.Piec w gorącym piekarniku około 20 min. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawić, by wystygła i lekko stężała. Wiórki gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać zimną masę kokosową oraz pianę ubitą z białek. Dobrze wymieszać.
3.Wyłożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać, odstawić je w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie, przykryć ją krzepnącą galaretką. Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować przestudzoną polewą. Wstawić ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Komentarze