Ciasto z masą budyniową

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cieszę się, gdy wszyscy chwalą moje ciasta.

Składniki:

  • Ciasto: 1,5 szkl. mąki
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 5 łyżek oleju
    Masa: 4 łyżki cukru
    ● 2 szkl. soku pomarańczowego
    ● 2 duże budynie waniliowe
    Bita śmietana:
    ● 4 śmietan-fiksy
    ● 500 ml śmietany 30-proc.
    ● 3 łyżki cukru pudru
    Oraz: czekolada
    ● 3 puszki mandarynek
    ● 4 op. herbatników typu petit beurre
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodając cukier, a następnie żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem i olejem. Wlewamy do formy (25x37 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Ciasto nasączamy sokiem z mandarynek (szklankę soku odstawiamy). Owoce osączamy i wykładamy na wierzch.
  • 3. Masa: budynie mieszamy z cukrem oraz sokami pomarańczowym i z mandarynek. Gotujemy budyń, energicznie mieszając, aby nie było grudek. Gorący wykładamy na biszkopt z mandarynkami, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Bita śmietana: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan- fiksami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować