Ciasto z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodając cukier, a następnie żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem i olejem. Wlewamy do formy (25x37 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy.
2.Ciasto nasączamy sokiem z mandarynek (szklankę soku odstawiamy). Owoce osączamy i wykładamy na wierzch.
3.Masa: budynie mieszamy z cukrem oraz sokami pomarańczowym i z mandarynek. Gotujemy budyń, energicznie mieszając, aby nie było grudek. Gorący wykładamy na biszkopt z mandarynkami, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystygnięcia.
4.Bita śmietana: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan- fiksami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy.
Komentarze