Ciasto z masą budyniową i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam razem z cukrem na puszystą pianę. Dodaję żółtka delikatnie mieszając łyżką. Do powstałej masy wsypuję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie mieszam. Powstała masę wylewam na blaszkę i piekę 30min. w 180s.
Biszkopt ostudzić, przekroić na 3 części.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka zagotowuję z sokiem jagodowym i cukrem. Budyń rozrabiam w pół szklanki mleka. Dodaję do gotującego mleka, mieszam, studzę. Zimny budyń ucieram z margaryną. Wykładam na pierwszą część biszkoptu i przykrywam drugą.
Rozrabiam 2 galaretki truskawkowe w 2 szklankach wrzątku. Gdy galaretka zaczyna tężeć dodaję jagody, mieszam i wylewam na biszkopt, przykrywam ostatnią warstwą.
Polewa czekoladowa:
Margarynę topię z cukrem, dodaje mleko i kakao. Zagotowuję. Odstawiam na 5 min, aby lekko ostygła. Polewam górę biszkoptu.
Porady
Zamiast jagód można dodać wiśnie ;) a sok jagodowy zastąpić wiśniowym.
Komentarze