Ciasto z masą budyniową i jagodami

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Połączenie moich najlepszych smaków.... jagody i czekolada. Wspomnienie ciastek z dzieciństwa, które odtworzyłam ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt (na dużą blachę):
    10 jaj
    1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
    1 i 1/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    2 i 1/2 szkl. mleka
    6 łyżek cukru
    1/2 szkl. soku z jagód
    1/2 margaryny

    +2 galaretki truskawkowe
    mały słoiczek jagód(odcedzone z soku)

    Polewa czekoladowa:
    1/2 margaryny
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą budyniową i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielam od żółtek, ubijam razem z cukrem na puszystą pianę. Dodaję żółtka delikatnie mieszając łyżką. Do powstałej masy wsypuję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie mieszam. Powstała masę wylewam na blaszkę i piekę 30min. w 180s.
    Biszkopt ostudzić, przekroić na 3 części.

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka zagotowuję z sokiem jagodowym i cukrem. Budyń rozrabiam w pół szklanki mleka. Dodaję do gotującego mleka, mieszam, studzę. Zimny budyń ucieram z margaryną. Wykładam na pierwszą część biszkoptu i przykrywam drugą.

    Rozrabiam 2 galaretki truskawkowe w 2 szklankach wrzątku. Gdy galaretka zaczyna tężeć dodaję jagody, mieszam i wylewam na biszkopt, przykrywam ostatnią warstwą.

    Polewa czekoladowa:
    Margarynę topię z cukrem, dodaje mleko i kakao. Zagotowuję. Odstawiam na 5 min, aby lekko ostygła. Polewam górę biszkoptu.

Porady

Zamiast jagód można dodać wiśnie ;) a sok jagodowy zastąpić wiśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować