Ciasto z masą budyniową i galaretkami w cukrze

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię relaksować się przy muzyce, a przy tym zjeść coś dobrego.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 9 białek
    ● 4 żółtka
    ● 1,5 szkl. + 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. oleju
    ● łyżka kakao
    ● 3 łyżki suchego maku
    ● kisiel wiśniowy
    Masa:
    ● 50 dag waniliowego serka homogenizowanego
    ● 20 dag galaretek w cukrze
    ● galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z masą budyniową i galaretkami w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z cukrami na sztywno. Mieszając, stopniowo wsypujemy 1,5 szkl. mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 1. dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, do 2. – kakao, do 3. – kisiel, a do 4. – mak. Lekko mieszamy.
  • 2. Blachę (25 x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środku blachy wykładamy gruby (na ok. 4 cm) kleks z pierwszego ciasta, a wokół z kolejnych części ciasta układamy kolejne grube warstwy, tworząc okręgi. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na
    2 placki (spód powinien być znacznie cieńszy).
  • 3. Masa: galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą z pokrojonymi w kostkę galaretkami w cukrze mieszamy z serkiem. Gdy zacznie tężeć, przekładamy placki.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Zamiast galaretek w cukrze można różnokolorowe galaretki rozpuścić osobno w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu, schłodzić w płaskim naczyniu i pokroić w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować