Ciasto z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodając cukier, a następnie żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem i olejem. Wlewamy do formy (25+37) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w tem. 180. Gdy ciasto wystygnie nasączamy sokiem z mandarynek ( szkl. soku odstawiamy). Owoce osączamy i wykładamy na wierzch.
2.Masa. budynie mieszamy z cukrem oraz sokami pomarańczowym i z mandarynek. Gotujemy budyń, energicznie mieszając, aby nie było grudek. Gorący wykładamy na biszkopt z mandarynkami, przykrywamy herbatnikami. odstawiamy do wystygnięcia
3.bita śmietana śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fiksami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy np. startą czekoladą. ciasto schładzamy.
Komentarze