Ciasto z makiem i wiórkami

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubione ciasto mojej synowej Małgosi. Robię je specjalnie dla niej.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 8 białek
    ● 20 dag cukru
    ● 10 dag maku
    ● 10 dag wiórków kokosowych
    ● 5 łyżek mąki
    ● łyżka margaryny i mąka do formy
    ● szczypta soli
    Krem:
    ● 200 ml mleka
    ● 8 żółtek
    ● 10 dag cukru
    ● 3 łyżki mąki
    ● 20 dag margaryny
    ● zielone wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z makiem i wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z makiem i wiórkami 1. Ciasto: białka
    ubijamy z solą na
    sztywną pianę,
    stopniowo wsypując
    cukier. Następnie
    dodajemy
    przesianą mąkę, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie
    mieszamy.
  • 2. Blachę o wym. 25x37 cm
    smarujemy margaryną i posypujemy
    mąką. Wlewamy
    ciasto. Pieczemy ok. 40 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 170 °C.
  • 3. Robimy krem: mleko wymieszane
    z mąką zagotowujemy.
    Energicznie mieszając,
    dodajemy rozkłócone żółtka
    i cukier. Studzimy. Margarynę
    ucieramy na puch, dodając
    budyń. Krem wykładamy na
    ciasto. Posypujemy wiórkami.
    Chłodzimy godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować