Ciasto z makiem "Afrykańczyk"

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Uczę się języka chińskiego. Dużo radości daje mi również gotowanie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto makowe: 8 jajek
    ● 15 dag margaryny
    ● 20 dag cukru pudru
    ● 30 dag maku
    ● 4 łyżki mąki
    ● po łyżeczce sody i kakao.
    Placek: 5 białek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● łyżka octu
    ● 4 łyżeczki mąki ziemn.
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    Masa I: 1 kg startych jabłek
    ● 2 czerwone galaretki.
    Masa II: 6 żółtek
    ● po 2 łyżki mąki pszennej i ziemn.
    ● 5 łyżek cukru
    ● po 3/4 kostki masła i margaryny
    ● cukier wanil.
    ● 1/2 l mleka. Oraz: polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z makiem "afrykańczyk" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: mak sparzamy, mielimy 2 razy. Białka ubijamy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, resztę składników i pianę. Pieczemy 2 ciasta (blacha 24x40 cm) po 30 minut w 180 °C.
  • 2. Placek: białka ubijamy z cukrem, mieszamy z resztą składników. Pieczemy jak makowe.
  • 3. Masa I: jabłka dusimy, podsmażamy z galaretkami.
  • 4. Masa II: 1/2 mleka gotujemy z cukrami. Resztę mieszamy z żółtkami i mąkami. Gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy z margaryną i budyniem. Przekładamy: makowe, masa II, placek, masa I, masa II, makowe. Smarujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować