Ciasto z kremem i prażonymi jabłkami

4.5 (175 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatny z jabłkami i pysznym kremem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    4 łyżki oleju
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem:
    4 szklanki mleka
    2 jajka
    250 g masła
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    4 łyżki cukru pudru
    32g cukru wanilinowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 ;itrowy słoik prażonych jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kremem i prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie z mąką. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec dodać sok z cytryny.
  • 3. Przełożenie:
    Pierwszą część biszkoptu posmarować połową jabłek, delikatnie wciskając je w ciasto. Na nie wyłożyć krem, rozsmarować jabłka i przykryć drugą częścią biszkoptu. Ponownie rozsmarować krem, wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować