CIASTO z KREMEM CYNAMONOWYM i ORZESZKAMI PINIOWYMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Coś dla milośników cynamonu i zimowych klimatów. Bardzo ciekawe ciasto o różnych konsystencjach i niepowtarzalnym smaku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • składniki na blaszkę kwadratową 20x20 cm

    na ciasto brisèe:
    160 g mąki
    70 g zimnego masła
    1 małe jajko
    szczypta soli

    na krem budyniowy (cynamonowy)
    6 żółtek
    120 g drobnego cukru
    1 łyżka cynamonu
    500 ml mleka
    30 g mąki ziemniaczanej

    na ciasto biszkoptowe:
    6 jajek
    180 g cukru
    180 g skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    skórka z 1 pomarańczy

    do decoracji:
    50 g orzeszków piniowych
    cukier puder
    0,5 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z kremem cynamonowym i orzeszkami piniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto brisèe:
    Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj szczypte soli. Dodaj masło i posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na ok. 0,5 godziny.
  • 2. Przygotuj krem budyniowo-cynamonowy.
    Do dość dużego garnka wlej mleko i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień.
    W misce ubij trzepaczką cukier z żółtkami do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i cynamon i połącz z ubitymi z cukrem żółtkami.
    Wlewaj gorące mleko do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlej z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewaj do momentu, aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotuj ciągle mieszając prze ok. 2-3 min.
    Wystudź krem od czasu do czasu mieszając lub przykryj przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  • 3. Przygotuj ciasto biszkoptowe.
    W misce ubij na puszysta masę (oprzez ok. 10 min.) jajka z cukrem i szczyptą soli.
    Teraz delikatnie mieszając szpatułką dodawaj partiami przesianą skrobię kukurydzianą i startą na bardzo drobnej tarce skórkę z pomarańczy. Połącz dokładnie wszyskie składniki.
  • 4. Wyściel blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto brisee w ten sposób, żeby wystarczyło na wyłożenie również brzegów foremki. Przełóż do blaszki i ponakłuwaj widelcem dno. Teraz wylej na tak przygotowany spód zimny krem budyniowy, rozprowadź dokłądnie, a następnie wylej na górę ciasto biszkoptowe. Całość posyporzeszkami piniowymi.
  • 5. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 50 min. (w dolnej części piekarnika). Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw przez następne 10 min w piecu. Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
    Podawaj lekko posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
    Buon Appetito!

Porady

Ciasto brisèe można kupić gotowe (tak jak ciasto francuskie), potrzebujesz ok.240 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować