Ciasto z kremem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Krem śmietanowo – brzoskwiniowy: Brzoskwie odsączyć z zalewy, odłożyć 3 połówki, a resztę zmiksować na mus i zagotować. Następnie wsypać galaretkę wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę brzoskwiniową i pokrojone w kostkę odłożone brzoskwinie. Dokładnie połączyć.
3.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i gorącą połączyć z dżemem. Zostawić do stężenia.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu położyć krem brzoskwiniowy. Przykryć pozostałym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z dżemem. Włożyć do lodówki aby obie masy całkowicie zastygły.
Komentarze