Ciasto z korzenną gwiazdką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasto korzenne : Miękkie masło, żółtka i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Dodaj miód cały czas miksując. W misce wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Z białek ubij sztywną pianę i partiami dodaj do ciasta delikatnie mieszając. Wlej ciasto do formy keksowej i piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 min w temperaturze 180-190 stopni. Podczas pieczenie nie otwieraj piekarnika.
2.Przygotowanie ciasto jogurtowe : Do miski wbij jajka i ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Wlej jogurt i olej, nie przerywając miksowania. Dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj składniki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj partiami do masy jajecznej. Połącz składniki.
3.Przygotowanie ciasta z gwiazdką : Ostudzone ciasto korzenne pokrój na kawałki i za pomocą dowolnego wykrawacza do ciastek odciśnij formę, oderwij nadmiar ciasta. Do formy keksowej wlej niewielką ilość ciasta jogurtowego i na spodzie ułóż obok siebie wcześniej wycięte kształty z ciasta korzennego. Całość zalej pozostałą częscia ciasta jogurtowego. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze