Ciasto z kiwi i śmietanowo-cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli , w trakcie miksowania ,dodajemy cukru , miksujemy aż do sztywności piany.
Osobno zmiksować żółtka z łyżką wody , dodać do ubitej piany, wymieszać. Do ubitych jajek dodajemy mąkę ziemniaczana i pszenną , mieszając delikatnie łyżką.
Wylać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Piec 25 minut w 180 stopniach C.
Można nasączyć biszkopt sokiem z cytryny rozrobionym z odrobiną wody.
MUS Z KIWI
Kiwi obieramy , kroimy i podgrzewamy 3-4 min. odlewamy sok , który uniemożliwia nam tężenie galaretki i studzimy.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu lecz wody o szklankę mniej.
Do galaretki dodajemy śmietanę i owoce kiwi odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
PIANKA
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem , galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody , kiedy lekko
przestygnie dodajemy do śmietany i miksujemy.
Na upieczony biszkopt , wykładamy mus z kiwi, kiedy stężeje wykładamy masę śmietanową .
Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy według przepisu galaretkę agrestową i kiedy jest lekko stężona wylewamy na piankę.
Porady
IDEALNE DO KAWY , ALE I Z LODAMI TEZ BĘDZIE SMAKOWAŁO WYŚMIENICIE.
Komentarze