Ciasto z jagodami, truskawkami i kakaową kruszonką

5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Jeśli chodzi o ciasta z dodatkiem letnich owoców to jest to jedno z lepszych jakie jadłam :) Szczerze polecam :)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    250 g maślanki
    3 jajka
    180 g cukru
    pół szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g mrożonych jagód
    10 mrożonych truskawek

    kakaowa kruszonka:

    2 łyżki kakao
    4 łyżki mąki krupczatki
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami, truskawkami i kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki.

    Maślankę i olej roztrzepujemy z jajkami.

    Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy je do składników płynnych i dokładnie mieszamy.

    Do masy dodajemy jagody, mieszamy i całość przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 26 cm).

    Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy je kruszonką.
  • 2. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

    Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kakao Maślanka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować