Ciasto z jabłkiem i twarożkiem

4.5 (152 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto szybko się przygotowuje, bez użycia miksera, jest bardzo smaczne. Idealny deser po obiedzie

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma o wymiarach 22/31cm lub tortownica o średnicy 26/28cm
    4 jajka
    1 szczypta soli
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki smietany gęstej kwaśnej 18%
    ¾ szklanki oleju słonecznikowego
    2 i ¾ szklanki mąki tortowej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz:
    1 jabłko
    120 gram sera białego półtłustego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Ciasto z jabłkiem i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z jabłkiem i twarożkiem 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Formę natłuścić i wysłać papierem do pieczenia. Przygotować wszystkie produkty, ustawić je wg kolejności, co ułatwi nam pracę.
    Składniki na ciasto wkładać kolejno wg przepisu do miski i jednocześnie energicznie mieszać mątewką.
    Łączny czas mieszania ok. 8 minut. Ciasto przełożyć do formy.
    Na wierzch wyłożyć naprzemiennie jabłko pokrojone na kawałki i ser biały.
  • Ciasto z jabłkiem i twarożkiem 2. Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut, do tzw suchego patyczka Ciasto jest wilgotne i smaczne.
  • Ciasto z jabłkiem i twarożkiem 3. Do ciasta można dodać tylko ser, wtedy należy podwoić jego ilość lub tylko jabłka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Olej Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować