Ciasto z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier, po 1 żółtku, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec około 30 minut w temperaturze 180st.
Wykonanie masa śmietankowa: galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (każdą), wylać na talerze i zostawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody. Mleko zagotować z cukrem. Połączyć z żelatyną( najpierw trochę mleka wlać do żelatyny). Do przestudzonej żelatyny wlać śmietanę, ubić. Połączyć z kostkami galaretki. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Płaty ciasta przełożyć tężejącą masa. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze