Ciasto z galaretką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie masy jabłkowej :
Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i duś na wolnym ogniu parę minut. Wlej galaretkę i odstaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.Włóż do lodówki na 2 godziny.
3.Przygotowanie masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Masę śmietankową przełóż na galaretkę jabłkową. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
4.Masę śmietankową przełóż na galaretkę jabłkową. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
5.Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki wylej czekoladę rysując zygzaki na cieście.
Komentarze