Ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernik

4.49 (202 ocen)

Jest wilgotne, lekkie, puszyste i mocno aromatyczne. Po prostu przepyszne, a jakie zdrowe!

Składniki:

  • 500 g dyni
    1 szklanka mąki pszennej typ 650
    1 szklanka mąki żytniej razowej
    2/3 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    3 łyżeczki cynamonu
    1 i 1/2 łyżeczki sody
    3 jaja
    4 łyżki miodu
    1/2 szklanki siekanych lub grubo mielonych orzechów
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Miodownik Desery

Ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Jajka ubijamy z cukrem na jasny kogel mogel.
    Dodajemy, miksując, olej i miód. Gdy się połączą, mąkę z sodą i cynamonem.
    Na końcu ciasto mieszamy łyżką z dynią i orzechami.
    Wlewamy do formy, jest dość zwarte, równamy i pieczemy w formie 10x25 cm ( małej keksówce)180 stopniach góra dół.
    Podajemy z miodem lub cynamonem.

Porady

Takie ciasto możemy upiec również z marchewką lub cukinią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Dynia Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować