Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym

4.49 (202 ocen)

Lekkie ciasto jogurtowe z puszystym serkiem śmietankowym z waniliową nutą i kwaskowatymi porzeczkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru
    100 g zimnego masła
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    1 jajko
    Masa serowa:
    300 g kremowego serka śmietankowego
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 duże jajko
    1 szklanka czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym 1. Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy masło, palcami wyrabiany na konsystencję kruszonki. Z powstałej masy odsypujemy 6 łyżek ( użyjemy jej do posypania ciasta). Do pozostałej masy dodajemy proszek do pieczenia, jogurt i jajko. Dobrze wyrabiamy za pomocą miksera. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy (u mnie o średnicy 21 cm).
  • Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym 2. Następnie w misce ubijamy mikserem na gładką masę serek śmietankowy, cukier, cukier waniliowy i jajko. Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy czarnymi porzeczkami i kruszonką.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować