CIASTO Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo wilgotne, cudowne w smaku ciasto

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • -2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (+2 łyżki )
    -1 czubata szklanka cukru trzcinowego
    -2 jaja
    -1/2 paczki masła
    -3/4 szklanki serka ricotta
    -3/4 szklanki startej cukinii (dobrze odciśniętej)
    -1/2 szklanki startej marchewki
    -1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
    -1/2 szklanki draży z gorzkiej czekolady
    -2 łyżki marmolady pomarańczowo-imbirowo-cytrynowej
    -1 płaska łyżeczka cynamonu
    -1/2 łyżeczki sody
    -sól morska (dosłownie szczypta)

Ciasto z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ 1.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajo, i dalej ucieramy. Drugie i cały czas ucierając, dodajemy mąkę i sodkę. Dokładamy marmoladę, serek i ucieramy na puszystą masę. Doprawiamy solą i cynamonem. Na koniec dodajemy cukinię, marchew, orzechy i czekoladowe draże. Chwilę miksujemy, aby składniki się ze sobą połączyły.
    Keksówkę smarujemy odrobiną masła i delikatnie obsypujemy mąką pełnoziarnistą. Pieczemy w 180st. ok55 min (do suchego patyczka). Sprawdzajcie jednak po upływie 50min. Bo wszystko zależy, jak wilgotne warzywa użyjecie :)

Porady

Jeśli nie macie akurat takiej marmolady. Możecie zetrzeć świeży imbir (ok.1/2 łyżeczki), użyć startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, oraz cytryny (po 1/2 łyżeczki). Może też być kandyzowana skórka, w każdym przypadku ciasto wychodzi przepyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy