Ciasto z borówkami i kruszonką

4.5 (152 ocen)

Sezon na borówki już się rozpoczął na dobre. Dlatego polecam proste i szybkie ciasto z borówkami.

Składniki:

  • 4 jajka
    100 g cukru
    230 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    250 g jagód (mogą być mrożone)
    1 łyżka cukru do jagód

    Kruszonka:
    50 g mąki
    30 g masła
    20 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać.
  • 2. Do ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć.
  • 3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm).
  • 4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
  • 5. Składniki kruszonki rozetrzeć i posypać ciasto. Piec w 180 st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować