Ciasto z borówkami dla leniwych

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

To ciasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
    5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)
    1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

    Składniki na krem:
    500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %
    1 galaretka truskawkowa
    opakowanie borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z borówkami dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. opis biszkoptu:
    białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
    żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,
    potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.
  • 2. Opis na pierwszy krem różowy:
    Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu.
  • 3. Opis na drugi krem z borówkami:
    Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować