Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki biszkopt :
    8 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżki rozpuszczonego masła,
    170g mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka kakao .

    Składniki masy śmietankowej :
    500ml śmietanki 30%,
    2 opakowanie śmietan fix,
    4 łyżki cukru pudru.

    Składniki krem czekoladowy :
    1l mleka,
    3/4szklanki cukru,
    250g masła,
    1 szklanka mąki,
    1 opakowanie budyniu czekoladowego,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 jajko,
    1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej ( ostudzona) .
Wystaw ocenę:

4.41 (213 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Biszkopty Wuzetka

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym 1. Przygotowanie biszkoptu :

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo wlej żółtka. wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Wlej masło. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. ( 30cmx25cm) Piecz w temp 180 stopni przez 20 minut do suchego patyczka.
  • 2. Przygotowanie masy śmietankowej :

    Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.
  • 3. Przygotowanie kremu czekoladowego :

    Do garnka wlej 2,5 szklanki mleka. Zagotuj razem z margaryną i cukrem. Do reszty mleka wsyp mąkę, budyń, kakao i mąkę ziemniaczaną oraz wbij jajko. Zmiksuj całość. Do gotującego się mleka wlej lekkim strumieniem przygotowaną mieszankę. Mieszaj całość aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią i ostudź. Do ostudzonego budyniu wlej kawę i zmiksuj na wysokich obrotach.
  • 4. Przygotowanie ciasta :

    Biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część posmaruj 1/2 porcji masy śmietankowej. Wlej budyń czekoladowy oraz na górze posmaruj drugą częścią masy śmietankowej. Przykryj drugim biszkoptem. Całość posyp obficie cukrem pudrem. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować