Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

4.5 (148 ocen)

Pyszne ciasto idealne na lato :)

Składniki:


  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 litr śmietany 30 %
    1 szklanka cukru pudru
    3 galaretki czerwone
    40 dkg jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. 2 galaretki rozpuszczamy razem w połowie wody podanej na opakowaniu. 1 galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy 2 tężejące galaretki.

  • Ciasto z bitą śmietaną i jagodami 3. Śmietanę wykładamy na upieczony biszkopt, posypujemy jagodami i zalewamy 1 tężejącą galaretką. Dajemy do lodówki do schłodzenia.

Porady

Zamiast jagód możemy użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jagody Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować