Ciasto z bitą śmietaną i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
2.2 galaretki rozpuszczamy razem w połowie wody podanej na opakowaniu. 1 galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy 2 tężejące galaretki.
3. Śmietanę wykładamy na upieczony biszkopt, posypujemy jagodami i zalewamy 1 tężejącą galaretką. Dajemy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze