Ciasto z bezą, masą twarogową i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać masło, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, tak by ciasto odrywało się od rąk. Podzielić na dwie części, schować do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Jedna częścią ciasta wykleić dno foremki (standardowa, duża), ułożyć na nim jabłka i przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok. 35 min w temp. 180st. C
Masa truskawkowa:
Mus truskawkowy (do zrobienia użyłam mrożonych truskawek) wymieszać z galaretkami. Podgrzewać, stale mieszając, by galaretki się rozpuściły.
Masa twarogowa:
Galaretki rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Serek wymieszać z cukrem pudrem do smaku, dodać rozpuszczone galaretki, wymieszać.
Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Rozprowadzić na blaszce, posypać migdałami i upiec w temp. 170 st. C ok. 15- 20 min.
Ułożenie:
Na ciasto z jabłkami wylać tężejącą masę truskawkową, odstawić by się zwarła, na masę truskawkową wylać masę twarogową, odstawić, na wierzch położyć bezę. Do masy twarogowej można dodać jeszcze owoce. (ja dodałam borówki).
Komentarze