Ciasto Wiśniowa chmurka

0 (0 ocen)

Hit w grupach kulinarnych. To ciasto jest pyszne, bez względu jakie owoce wykorzystamy :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    • 4 żółtka
    • 30g cukru pudru
    • Łyżeczka proszku do pieczenia
    • Cukier waniliowy,
    • 150g mąki
    • 100g masła (dałam margarynę)

    Galaretka:
    • Słoik wiśni
    • 3 galaretki wiśniowe
    • Wrzątek

    Krem:
    • 500ml śmietanki 30%
    • 500g serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 50-60ml sok z wiśni

    Beza:
    • 4 białka
    • 250g cukru pudru
    • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • Łyżka soku z cytryny lub octu ( nie miałam, nie jest konieczny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Beza

Ciasto wiśniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez ok 1h. Potem wyłożyć ciastem formę I nakłuć widelcem. Piec w 180’C (termo obieg) przez ok 15-20 minut. Do zezłocenia.
  • 2. Wiśnie odsączamy na sitku. Odlewamy ok 50-60 ml ( do kremu). Do reszty soku dolewamy tyle wrzątku, by łącznie było 3 szkl. Zagotowujemy I rozpuszczamy w nim galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia, wtedy wykładamy owoce na spód i wylewamy galaretkę.
  • 3. Śmietankę ubić z cukrem. Można dla pewności dodać śmietan fix, ale nie jest konieczny. W drugiej misce delikatnie na wolnych obrotach miksujemy serek. Następnie dodajemy do niego ubitą śmietankę I powoli wlewamy sok.
  • 4. Białka ubijamy na sztywną pianę, potem stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Każdą łyżkę dokładnie i długo miksujemy. Potem dodajemy mąkę. Masa ma być bardzo, ale naprawdę bardzo gęsta. Przygotowujemy papier do pieczenia. Jan a papierze narysowałam kształt formy. W środek nałożyłam gotową masę na bezę, robiąc odstęp od narysowanego szkicu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’% (góra-dół). Pieczemy przez 5 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do ok 100-110’C I pieczemy jeszcze przez ok 2h. Potem piekarnik wyłączamy I zostawiamy bezę w środku aż do rana ( nie otwieramy piekarnika). Rano delikatnie podważamy ją długim nożem I nakładamy na ciasto.
  • 5. Składanie ciasta:
    CIASTO KRUCHE - GALARETKA Z WIŚNIAMI- KREM - BEZA

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Serek Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować