Ciasto wielkanocne - Pisklę

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto zrobiłam dla mojej wnuczki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kostka masła
    500ml mleka

    1 paczka kremu Karpatka

    6 jajek

    1,5 szklanki cukru

    1,5 szklanki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżeczki proszku

    dżem z czarnej porzeczki

    wiórki kokosowe

    kolorowe pisaki spożywcze

Ciasto wielkanocne - pisklę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ubijać. Dodać przesiane mąki z proszkiem. Wymieszać. Dno podłużnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, włączyć piekarnik na 180 stopni i 50 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na połowę. Dolną część posmarować dżemem i połową kremu. Krem: (1 szklankę mleka zagotować, w drugiej rozpuścić proszek budyniowy, wlać do gorącego mleka. Mieszać, aż zgęstnieje, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu.) Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta. Wykroić kształt kurczaka. Udekorować.

Porady

Ciasto pieczone w formie w kształcie jajka 25x37.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy