Wuzetka (ciasto WZ) / fot. iStock
Klasyczna i elegancka wuzetka to ciasto bardzo popularne w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto WZ to doskonały wypiek na wszelkie uroczystości rodzinne. Podpowiadamy sprawdzony przepis na wuzetkę.
4.36 (245 ocen)
Porady
WZ ciasto można ozdobić ubitą śmietaną. Wtedy wystarczy przygotować odrobinę więcej masy śmietanowej. Około szklanka śmietanki kremówki powinna być ubita z 3 łyżeczkami cukru pudru wraz z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny w 5 łyżkach wody. Następnie należy przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobne gwiazdki. Na wierzchu ciasto WZ można udekorować kandyzowaną wiśnią lub wiśnią w syropie.
Wuzetka to ciasto, które wielu osobom kojarzy się z Warszawą. Powstało na przełomie lat 40. i 50. XX wieku i serwowana była w wielu modnych kawiarniach stolicy. Łatwo dostępne składniki sprawiły, że ciasto na stałe zagościło na polskich stołach. Ciasto WZ często jest przełamywane smakiem kwaśnych owoców. Na przykład stosuje się konfiturę wiśniową, dżem porzeczkowy albo powidła śliwkowe.
Komentarze