Ciasto usta

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciekawe połączenie serka mascarpone z śmietaną i winem

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 łyżki kakao, 40 biszkoptów, dżem porzeczkowy
    Krem: 0,5l śmietany 30 %, 500g serka mascarpone, 150 ml wina czerwonego, 8 łyżeczek śmietan- fix, cukier waniliowy, cukier do smaku
    Dodatkowo: 2 truskawkowe galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto usta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać stopniowo cukier i po jedynym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę (36x25) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę masy biszkoptowej, biszkopty posmarowane dżemem porzeczkowym i złożyć je razem, poukładać jeden obok drugiego na blaszce i zalać pozostałą masą biszkoptową. Piec 25 min. w 170 stopniach
    Krem: śmietanę ubić z 4 łyżkami śmietan-fix i cukrem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, resztą śmietan-fix i winem. Na koniec połączyć z ubitą śmietaną.
    Galaretki przygotować wg. instrukcji na opakowaniu
    Przełożenie: Biszkopt-krem-galaretki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować