Ciasto - usta adama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Biszkopty smarować powidłami i przekładać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać w rzędach, jeden obok drugiego przełożone biszkopty.
Wykonanie ciasta:
Margarynę, cukier, mleko i kakao rozpuścić, chwilkę podgotować ok 3-5 min ciągle mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 1 całe jajko i 5 żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć delikatnie na biszkopty (najlepiej nakładać łyżką, żeby nie przemieścić biszkoptów). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
Wykonanie kremu:
W garnuszku żółtka rozetrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i obiema mąkami. W osobnym garnuszku zagotować mleko i wrzące delikatnym strumieniem wlewać do żółtek, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę lub masło dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na masie układać owoce. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia.
Wykonanie polewy:
Składniki na polewę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Owoce ułożyć na kremie. Polać polewą.
Komentarze