Ciasto - usta Adama

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ładnie prezentujące się i smaczne ciasto na imprezę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250g margaryny
    ½ szklanki cukru
    5 łyżek mleka
    3 łyżki kakao
    6 jajek
    1 ½ szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    1 1/3 szklanki mleka
    250g masła lub margaryny
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    2 paczki cukru wanil. (2x 16g)
    4 łyżki cukru

    Składniki na polewę:
    1,5 łyżki mleka
    1,5 łyżki cukru
    1,5 łyżki kakao
    25g margaryny

    Dodatkowo:
    Biszkopty okrągłe
    (około 44 sztuk)
    Słoik powideł śliwkowych
    Wiśnie lub inne owoce
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto - usta adama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Biszkopty smarować powidłami i przekładać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać w rzędach, jeden obok drugiego przełożone biszkopty.

    Wykonanie ciasta:
    Margarynę, cukier, mleko i kakao rozpuścić, chwilkę podgotować ok 3-5 min ciągle mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 1 całe jajko i 5 żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć delikatnie na biszkopty (najlepiej nakładać łyżką, żeby nie przemieścić biszkoptów). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.

    Wykonanie kremu:
    W garnuszku żółtka rozetrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i obiema mąkami. W osobnym garnuszku zagotować mleko i wrzące delikatnym strumieniem wlewać do żółtek, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę lub masło dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu.

    Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na masie układać owoce. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia.

    Wykonanie polewy:
    Składniki na polewę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Owoce ułożyć na kremie. Polać polewą.

Porady

Forma: 21x32cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować