Ciasto ucierane ze śliwkami pod kruszonką

5 (150 ocen)

  • 20 min

Szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne i pięknie pachnące!!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x30cm
    Ciasto:
    4 jajka
    5 łyżek mleka
    125g margaryny
    ¾ szklanki cukru
    2 niepełne szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ok. 500g śliwek do wyłożenia ciasta

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    70 g masła
    50 g cukru
    16g cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane ze śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie cały czas miksując wsypywać przesianą mąkę z proszkiem, na przemian z mlekiem. Ciasto delikatnie mieszając łyżką połączyć z ubitą na sztywno pianą białek. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach
    do zrumienienia.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować