Ciasto z jeżynami, podane z dodatkiem kwaskowatego musu jeżynowego smakuje wyśmienicie. Proste i smaczne:) Polecam
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
kostka masła 200 gram
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
2 szklanki jeżyn
lukier czyli cukier puder + sok z ćwiartki cytryny
Ciasto ucierane z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z połowy cytryny. Białka ubić na pianę, następnie wmieszać do ciasta. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę jeżyn poukładać na wierzchu ciasta, drugą część zostawić na mus. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec około 1 godzinę, sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.
2.Ciasto polać lukrem cytrynowym i przygotować mus :)
Zblendować pozostałą część jeżyn i w zależności jaki mus lubicie dosłodzić odrobinkę cukrem pudrem lub zostawić taki jaki będzie.
Ja nie dosładzałam, wyszło idealnie. Kawałek ciasta z pysznym musem jeżynowym - naprawdę warto:)
Komentarze