Ciasto ucierane z budyniem i śliwkami pod kruszonką

4.95 (198 ocen)

  • 30 min

Aksamitna warstwa budyniu w smakowitym połączeniu ze śliwkami i puszystym ciastem ucieranym. Kruszonka nadaje całemu ciastu przyjemnej chrupkości.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    6 jajek
    320g margaryny
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 i 1/3 szklanki mąki
    1 i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ok. 600g – 700 g wypestkowanych śliwek

    Masa budyniowa:
    5 szklanek mleka
    3 budynie waniliowe z cukrem

    Kruszonka:
    150g mąki
    70g cukru
    70g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.95 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z budyniem i śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem. Cały czas miksując na największych obrotach wkładać po kawałku miękkiej margaryny, utrzeć na puszystą masę. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem mieszając łyżką. Większą część ciasta przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Zalać je gorącym budyniem. Wyłożyć pozostałe ciasto, całość posypać kruszonką. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Całkowicie wystudzić.
  • 2.
    Masa budyniowa: 4 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać wszystkie budynie. Ugotować budyń.
  • 3. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować