Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.
1 godz. 10 min
Składniki:
*tortownica 21 cm
Składniki:
240 g masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny
szczypta soli
klika brzoskwiń
na kruszonkę:
85 g zimnego masła
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto ucierane z brzoskwiniami i kruszonką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia a na wierchu ułożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny.
Komentarze