Sezon na truskawki ciągle trwa, a więc warto go wykorzystać i upiec coś pysznego. Poniższy przepis pozwoli Ci na przygotowanie czegoś, co będzie ucztą dla Twoich zmysłów !Gorąco polecam :)
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka ( w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
(szklanka o pojemności 250 ml)
Krem:
- 300 ml śmietanki 30 %
- jedno opakowanie serka mascarpone (250g)
- około 4 łyżki cukru pudru (może być więcej lub mnie, wedle uznania)
Frużelina truskawkowa:
- 500 gram świeżych truskawek
- 2/3 szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- dwie łyżeczki żelatyny
- sok z cytryny
Ciasto truskawkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka, nadal ubijając. Gdy składniki się połączą odstawiamy miser i dodajemy przesiane mąki, mieszając wszystko szpatułką.
Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Delikatnie wlać do niej ciasto. Piec w 180 stopniach, przez ok 35-40 min, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie z wysokości ok 40 cm na podłogę. Następnie wystudzić. Gy juz wystygnie przecinamy je na 3 blaty.
Krem śmietankowy:
Schłodzoną śmietankę mieszamy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do wymieszania składników. W razie gdyby krem wyszedł zbyt rzadki można dodać żelatynę.
Frużelina truskawkowa:
W garnuszku mieszamy truskawki wraz z cukrem, całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści (starajmy się nie dopuścić do wrzenia, gdyż truskawki puszczą dużo soku). Następnie dodajemy sok z cytryny ( około 1/2 łyżki).
Do szklanki wsypujemy mąka ziemniaczaną i z garnka wybieramy trochę soku z truskawek, mieszamy składniki tak by nie było grudek. Całość wlewamy do garnka z truskawkami, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
Żelatynę zalewamy gorącą woda, ale nie wrzątkiem ( 4/5 łyżek). Mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do owoców, i mieszamy.
Frużeliną chłodzimy w lodówce, powinna ona mieć konsystęcję żelu
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta wykładamy na paterę/duży talerz, nasączamy(u mnie sok z cytryny). Na biszkopt nakładamy przygotowany krem, następnie na krem nanosimy frużeliną truskawkową. Przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptowym i robimy to samo co przy poprzednim. Ostatni biszkopt nasączamy resztą soku z cytryny. Wierzch i boki tortu dekorujemy pozostałym kremem. Dekorujemy wedle uznania. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze