Ciasto truskawkowa pokusa

0 (0 ocen)

Sezon na truskawki ciągle trwa, a więc warto go wykorzystać i upiec coś pysznego. Poniższy przepis pozwoli Ci na przygotowanie czegoś, co będzie ucztą dla Twoich zmysłów !Gorąco polecam :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka ( w temperaturze pokojowej)
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    (szklanka o pojemności 250 ml)

    Krem:
    - 300 ml śmietanki 30 %
    - jedno opakowanie serka mascarpone (250g)
    - około 4 łyżki cukru pudru (może być więcej lub mnie, wedle uznania)

    Frużelina truskawkowa:
    - 500 gram świeżych truskawek
    - 2/3 szklanki cukru
    - łyżka mąki ziemniaczanej
    - dwie łyżeczki żelatyny
    - sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto truskawkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka, nadal ubijając. Gdy składniki się połączą odstawiamy miser i dodajemy przesiane mąki, mieszając wszystko szpatułką.
    Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Delikatnie wlać do niej ciasto. Piec w 180 stopniach, przez ok 35-40 min, do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie z wysokości ok 40 cm na podłogę. Następnie wystudzić. Gy juz wystygnie przecinamy je na 3 blaty.

    Krem śmietankowy:
    Schłodzoną śmietankę mieszamy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do wymieszania składników. W razie gdyby krem wyszedł zbyt rzadki można dodać żelatynę.

    Frużelina truskawkowa:
    W garnuszku mieszamy truskawki wraz z cukrem, całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści (starajmy się nie dopuścić do wrzenia, gdyż truskawki puszczą dużo soku). Następnie dodajemy sok z cytryny ( około 1/2 łyżki).
    Do szklanki wsypujemy mąka ziemniaczaną i z garnka wybieramy trochę soku z truskawek, mieszamy składniki tak by nie było grudek. Całość wlewamy do garnka z truskawkami, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.

    Żelatynę zalewamy gorącą woda, ale nie wrzątkiem ( 4/5 łyżek). Mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do owoców, i mieszamy.
    Frużeliną chłodzimy w lodówce, powinna ona mieć konsystęcję żelu

    Wykonanie:
    Pierwszy blat ciasta wykładamy na paterę/duży talerz, nasączamy(u mnie sok z cytryny). Na biszkopt nakładamy przygotowany krem, następnie na krem nanosimy frużeliną truskawkową. Przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptowym i robimy to samo co przy poprzednim. Ostatni biszkopt nasączamy resztą soku z cytryny. Wierzch i boki tortu dekorujemy pozostałym kremem. Dekorujemy wedle uznania. Przechowujemy w lodówce.

    SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować