Ciasto na zimno przygotowane na pożegnanie sezonu truskawkowego i powitanie upalnych dni.
Składniki:
1 1/2 l truskawek
250 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru pudru
cukier kilka łyżek
50 g żelatyna
2 opakowania biszkoptów
1 sernik na zimno
1/2 l mleka
2 galaretki truskawkowe z pianką
Ciasto truskawkowa fantazja na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Truskawki obieramy, myjemy i ucieramy blenderem wraz z cukrem. Do truskawek dodajemy ubitą śmietanę wszystko razem miksujemy do połączenia. Żelatynę rozrabiamy w 200 ml wrzątku. Studzimy i dodajemy do truskawek. Mieszamy do połączenia. Blaszkę wyłożoną folią spożywczą wykładamy biszkoptami. Kilka powinno nam zostać. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę truskawkową i wciskamy w nią pozostałe biszkopty. Odkładamy do całkowitego stężenia do lodówki. Sernik na zimno miksujemy z 1/2 l mleka aż zgęstnieje - wykładamy go na warstwę truskawkową Galaretki rozrabiamy w 600 ml wrzątku i studzimy od czasu do czasu ją mieszając. Gdy zaczną tężeć wylewamy ją na warstwę sernika. Deser dowolnie dekorujemy. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce
Komentarze