Ciasto Truskawkowa chmurka

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto Truskawkowa chmurka to taka kwintesencja moich ulubionych smaków lata. Mamy tu kruchy spód czyli herbatniki, galaretkę owocową i krem na bazie bitej śmietany. Ciasto truskawkowa chmurka to deser doskonały na przyjęcia ze znajomymi. Przygotowuje się go stosunkowo szybko i łatwo. Owoce i galaretkę możemy dowolnie zmieniać.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml śmietany 30%
    400 ml wody
    300 g truskawek świeżych lub mrożonych
    200 g cukru pudru
    120 g galaretek truskawkowych
    100 g herbatników
    100 g płatków czekoladowych
    15 g śmietanfixu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Ciasto truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozmrażamy. Kroimy na ćwiartki. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. Do wystudzonych galaretek dodajemy kawałki truskawek. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje do połączenia się składników. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układam herbatniki. Na herbatniki wylewam tężejącą galaretkę. Chłodzę godzinę. Na stężałą galaretkę układam bitą śmietanę. Posypuję płatkami czekoladowymi. Chłodzę jeszcze godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować