Ciasto truflowo-wiśniowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne ciasto na każdą okazję, karnawał, Wielkanoc czy inne święta

Składniki:

  • biszkopt
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2/3 szk cukru

    masa
    750 ml mleka
    2 budynie waniliowe z cukrem
    200 g czekolady z nadzieniem truflowym
    200 g miękkiego masła
    ( opcjonalnie cukier do smkau )

    polewa
    100 g deserowej polewy w drażetkach
    50 g czekolady z nadzieniem truflowym
    5 łyżek mleka

    dodatkowo
    posypka czekoladowa
    2 dżemy wiśniowe ( lub jeden duży )
    2 op ciastek typu delicje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truflowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno.
    Dodawać po jednym żółtku.
    Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut.
    Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. 2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać budynie ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać jeszcze cukru ).
    Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i gotować do zgęstnienia tak aby nie było grudek.
    Potem zakryć budyń w garnku folia spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
    Budyń wystudzić a potem miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i wymieszać na gładką masę.
    Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.
  • 3. W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Pierwszy placek umieścić w blaszce ale razem z papierem do pieczenia ( to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować jeden dżem.
    Drugi placek położyć przecięciem do góry, też go nasączyć i rozsmarować drugi dżem.
    Na placek w blaszce wyłożyć połowę masy, rozłożyć ciastka, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem ale już dżemem do dołu.
    Na koniec ciasto polać polewą i posypać czekoladową posypką.
    Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować