Ciasto TRIO-czekoladowo-śmietankowe z jabłkami bez pieczenia

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nazywa się Trio-ponieważ składa się z 3 warstw :)
Z czekoladowej, jabłkowej i śmietankowej. jest to ciasto bez pieczenia, a jego spód jest wykonany ze słomki ptysiowej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje na małą blaszkę ok 24x24cm

    *szklanka u mnie to zawsze 250ml



    MASA CZEKOLADOWA

    -750ml mleka

    -150g masła lub margaryny

    -0,5 szkl cukru

    -2 budynie czekoladowe po 40g bez cukru

    -1 łyżka ciemnego kakao



    PIANKA ŚMIETANKOWA

    -500ml śmietanki 30%

    -0,5 szkl cukru pudru

    -1 łyżka żelatyny

    -200 ml gorącej wody



    JABŁKA

    -1 kg jabłek

    -galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa





    DODATKOWO

    -słomka ptysiowa ok 200g
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Ciasto trio-czekoladowo-śmietankowe z jabłkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy słomkę ptysiową, tak by ciasno przylegała do siebie.


    Do garnka dajemy 750ml mleka, łyżkę kakao, 1/2 szkl cukru, 2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g-wszsytko mieszamy trzepaczką do połączenia, gotujemy by powstał nam gęsty budyń. Do gorącego budyniu dodajemy 150g masła, mieszamy do połączenia.

    Gorąca masę wykładamy na słomkę ptysiową.

    Masa spowoduje, ze słomka będzie mięciutka.
    Odkładamy do ostudzenia.


    2. Teraz przygotowujemy warstwę jabłkową

    1 kg jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie prażymy, mieszając by się nie przypaliło.
    Prażymy jakieś 10 minut.

    Dodajemy galaretkę-mieszamy by się rozpuściła.
    Masę jabłkową chwile studzimy i wykładamy na ostudzoną masę czekoladową. Odkładamy do stężenia.


    3. Na koniec do miski dajemy 1 łyżkę żelatyny, dodajemy do niej 200ml gorącej wody-mieszamy do rozpuszczenia-studzimy

    500ml śmietanki ubijamy na sztywno z 1/2 szkl cukru pudru
    do ubitej śmietanki dodajemy ostudzona żelatynę i miksujemy wszystko chwilkę na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na ciasto-wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Posypujemy czekoladą.
    Ciasto powinno postać w lodówce do najmniej kilka godzin, by wszystko się stężało i przegryzło.

    Ciasto bardzo ładnie się kroi, jest pyszne, kremowe.

    Spód można zrobić dowolnie, np upiec biszkopt, użyć biszkoptów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować